Hongarije ligt in Centraal-Europa, in het Karpaten-bekken. Hongarije grenst aan maar liefst zeven andere landen, met de klok mee: Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Het land kan geografisch worden opgedeeld in drie verschillende delen; Nagy Alföld (Grote Laagvlakte) ten oosten van de Donau, Dunántúl (Transdanubië) ten westen van de Donau en de Kis Alföld (Kleine Laagvlakte) in het noordwesten van Hongarije.

Hongarije is 2,5 x zo groot als Nederland, en heeft de helft aan inwoners waarvan het grootste gedeelte woont in de steden. Het land heeft een rijke geschiedenis, waarvan de Romeinse monumenten, de Turkse gebouwen, de kleine middeleeuwse kerken, prachtige basilieken en fraaie kastelen getuigen. Maar liefst 8 lokaties in Hongarije staan op de lijst van werelderfgoed (UNESCO) vermeld, waaronder de directe omgeving van PusztaEldorado.

Naast de culturele- en historische- is Hongarije ook bijzonder rijk aan natuurschatten, zoals de Nationale Parken en de vele warmwaterbronnen en kuuroorden. Bezoekers van Hongarije kunnen hun hart ophalen aan de monumenten, musea, evenementen, folkloreprogramma's en concerten die regelatig in tal van kerken en kastelen worden gegeven.
Ook op culinair gebied heeft Hongarije heel wat te bieden. Iedere streek heeft zijn eigen regionale specialiteiten en vele evenementen staan ook met eten en wijn in verband, zoals de graan- en wijnoogstfeesten. Daar blijkt uit hoe belangrijk de rol is die goed eten en lekkere wijn bij de Hongaren speelt. Hongarije heeft maar liefst 22 wijngebieden en is beroemd om de zogenaamde Hungarica wijnen die alleen in Hongarije worden gemaakt.
 
Typisch Hongaars zijn de producten van volkskunstenaars; keramiek, handgeschilderd porselein, kristal, kant, geweven kleden en borduurwerk.
Naast al deze typisch Hongaarse attracties, laat de westerse invloed al duidelijk stempel gelden. Tegenwoordig schieten de grote winkelcentra uit de grond, en zijn  aan de rand van de steden grote supermarkten te vinden, waar vrijwel alle Europese artikelen te verkrijgen zijn. Shoppen kan 24 uur per dag 7 dagen per week.
 
Het klimaat van Hongarije
Hongarije ligt op de scheidslijn van de zeeklimaten en de landklimaten. Door de centrale ligging in het zuidoosten van Europa is de invloed van de Middellandse Zee zeer klein. Omdat Hongarije bijna omsloten is door heuvel- en berggebieden krijgen depressies veel minder kans om Hongarije te bereiken. Hierdoor is Hongarije een relatief droog land en behoort zeker de oostelijke helft tot de droogste gebieden van Europa met slechts 400 tot 500 millimeter neerslag per jaar. Het westelijke deel en de berggebieden zijn iets natter. Hier lopen de neerslaghoeveelheden op naar 500 tot 800 millimeter.
Warme zomers De zomermaanden in Hongarije zijn vrij warm. De temperaturen lopen overdag op naar 25 tot 30 graden. Zelfs in de hoger gelegen gebieden ten westen van de Donau wordt het zomers warm in de maanden juni, juli en augustus. Bij stabiele hogedruksystemen boven de Balkan kunnen de temperaturen tijdens deze maanden gemakkelijk nog een stuk verder oplopen. Een hittegolf met maximumtemperaturen die tussen de 35 en 40 graden liggen komen daarom dan ook vrijwel jaarlijks voor in Hongarije. De zomer is ook de relatief natste periode. Wat betreft totale hoeveelheden valt het zeer mee. Gemiddeld valt er in de zomer 50 tot 90 millimeter regen per maand. Het westen is net als gedurende de rest van het jaar iets natter, het oosten iets droger. Met uitzondering van het zuidwesten valt veel regen tijdens zomerse onweersbuien, die vooral ontstaan na een warme periode.
Koele winters Dat Hongarije in een overgangsgebied ligt van zeeklimaten en een landklimaat is duidelijk merkbaar in de winter. De gemiddelde temperatuur ligt in Hongarije in de wintermaanden aan de lage kant. Slechts een deel in het westen komt wat betreft de wintertemperatuur en neerslag in aanmerking voor een zeeklimaat. De rest van het land toont een aanzienlijk grilliger karakter in de winter. Kenmerkend voor het oostelijke deel van Hongarije is het meer grillige karakter van de winterperiode. Met gemiddelde dagtemperaturen die net rond of boven het vriespunt liggen en nachttemperaturen die gemiddeld rond de vijf graden onder het vriespunt liggen worden er uitstekende voorwaarden geschapen om sneeuw te laten liggen. Boven een sneeuwlaag kunnen de temperaturen 's nachts gemakkelijk nog een stuk verder dalen en vooral op de laagvlaktes zijn temperaturen van -15 graden Celsius of nog lager goed mogelijk.
Sneeuw Gemiddeld kent Hongarije ongeveer dertig dagen per jaar een sneeuwdek. De laagvlakte in het zuidoosten is minder goed bedeeld wat betreft sneeuw, daar is het landschap gemiddeld rond de twintig dagen bedekt met een witte laag. In de bergen in het noorden (Matra en Bükk) is de periode dat er sneeuw ligt veel langer. Op de hoogste plekken ligt er tegen de honderd dagen per jaar sneeuw en is er de mogelijkheid om aan wintersport te doen. Voor geoefende skiërs zal Hongarije niet zo'n enorme uitdaging zijn maar voor wie het allemaal niet zo hard, snel en steil hoeft biedt Hongarije de kans om aan wintersport te doen.
Zon Hongarije is redelijk goed bedeeld wat betreft aantal uren zonneschijn. Met iets meer dan tweeduizend uur zonneschijn per jaar hebben de Hongaren ten opzichte van redelijk wat andere Europese landen niet te klagen. Het zuiden en zuidwesten zijn wat zonniger (2100-2200 zonuren per jaar), het noorden is het somberste met ongeveer achttienhonderd tot negentienhonderd uren zonneschijn op jaarbasis.